Salgınla Mücadelede Sahte Dezenfektan Tehlikesi

Salgınla Mücadelede Sahte Dezenfektan Tehlikesi

Yapılan incelemeler sonucunda birçok sağlık kuruluşu da dahil olmak üzere, sahte dezenfektan kullanıldığı anlaşıldı. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nca yapılan denetime 297 farklı biyosidal ürün dahil edildi. Bu biyosidal ürünler içinde el dezekfektanları yanında sıvı sabun ve sinek ilacı gibi ürünler de vardı. İnceleme sonucunda ise 297 üründen 111’inin sahte olduğu ortaya çıktı.

Biyosidal ürünlerden biri olan el dezenfektanlarının ilaç fabrikalarında uygun şekilde üretilmesi gerekiyor. Bir el dezenfektanın alkol oranının %60 olması ise aranan özelliklerden sadece bir tanesini oluşturuyor. Merdiven altında üretimi yapılan sahte el dezenfektanları, hem koruyuculuk sağlamıyor hem de içeriği ile sağlığı tehdit ediyor.

Sahte el dezenfektanı tehlikesinden korunmak için ise eczane ya da ecza depoları aracılığı ile bu ürünlerin temin edilmesi gerektiği belirtiliyor. Bir el deznefektanının mevzuata uygun şartlarda ve GMP genelgesine uygun içerikte üretilmiş olması insan sağlığı açısından önem taşıyor. Uzmanlar bu ürünlerin mevzuat gereğince ilaç fabrikalarında üretilmesi gerektiğini ve eczaneler aracılığı ile satın alınması gerektiğini belirtiyor.

Copyright © Biyosidal İş ve Çevre Sağlığı Derneği. Tüm Hakları Saklıdır.