Bisfenol A (BPA) ve Polikistik Over Sendromu İlişkili Bulundu

Bisfenol A (BPA) ve Polikistik Over Sendromu İlişkili Bulundu

Üreme çağındaki kadınlarda polikistik over sendromunun görülme sıklığı, kullanılan tanı kriterlerine bağlı olarak %5 ila %21 arasında değişiyor. Polikistik over sendromu, kısırlık, aşırı kıllanma, akne ve erkek tipi saç dökülmesi ile sonuçlanabilecek yumurtalık kaynaklı bir hastalıktır. Kısırlık tedavisi için başvuran adet düzenliği yaşayan kadınlarda polikistik over sendromu sıklığının %90'dan fazla olduğu biliniyor. Son olarak Zhan ve arkadaşlarının 2023 yılında yayınlanan çalışmasında bisfenol analoglarının polikistik over sendromunu etkileyip etkilemediği araştırıldı.

Zhan ve arkadaşları, Çin’de yürüttükleri bu çalışmada 321 polikistik over sendromu vakasını ve 412 polikistik over sendromu bulunmayan kadını değerlendirmiştir. Yedi bisfenol analogunun hepsinin seviyelerinin, polikistik over sendromu bulunan hasta grubundaki kadınlarda önemli ölçüde daha yüksek olduğunu bulmuşlardır. Çalışmada ayrıca bisfenol analogları ile polikistik over sendromu olasılığı arasındaki ilişkinin aşırı kilolu ve obez kadınlarda normal kilolu kadınlara göre daha güçlü olduğu ortaya koyulmuştur. 

Bisfenol kaynaklarına maruz kalmanın potansiyel bir kaynağı olarak plastik ürünlerin kullanımı biliniyor. Ayrıca gıda ambalaj malzemeleri, diş dolgu malzemeleri, tıbbi malzemeler ve termal kâğıt yapısında bulunuyor. Bir toplumdaki tüm bireyler, diyet alımı, solunan hava ve cilt teması dahil olmak üzere çeşitli yollarla sürekli maruz kalıyor.

Kaynak: Zhan, W., Tang, W., Shen, X., Xu, H., & Zhang, J. (2023). Exposure to bisphenol A and its analogs and polycystic ovarian syndrome in women of childbearing age: A multicenter case-control study. Chemosphere313, 137463.

Copyright © Biyosidal İş ve Çevre Sağlığı Derneği. Tüm Hakları Saklıdır.